Genellikle tek kişilik ve hikâyesi olan oyunlar oynasam da takım halinde oynana multiplayer oyunları da çok seviyorum. Ama takım oyunlarının zevkli ve güzel bir oynanışı olması için arkadaşlara ihtiyaç var. Arkadaşlarım var ama oyun oynayan arkadaşlarım pek yok (Candy Crush vs). Video oyunlarına olan ilgi genellikle çocuklukta oluyor ve çoğu çocuk büyüdükten sonra bu ilgisini kaybediyor. Bunun çeşitli edenleri var elbette… Ben oyunları bırakamamış biri olarak sizlere takım oyunları oynayamam ile ilgili biraz dert yanıp sonra da son zamanlarda oynadığım harika bir oyundan bahsetmek istiyorum. Sanırım dert yanma kısmını çoktan geçtim, o zaman oyundan bahsedeyim. Oyunumuzun ismi Rainbow Six Siege.
2005 yılında piyasa çıkan SWAT 4 isimli bir oyun vardı. Ben bu oyunu çok severdim, bu yüzden de çok oynardım. SWAT 4 bir takım oyunu ama ben hep single oynadım. Tek başıma oynarken de gayet zevk almıştım. Peki neden? Çünkü bir takımı idare etmek hoşuma gitmişti. Peki SWAT 4 isimli oyunda ne yapıyorduk? SWAT, 1968 yılında ABD’de Los Angeles Polis Departmanı tarafından kurulmuş özel bir polis ekibi. İsmi de buradan geliyor zaten: SWAT Special Weapons And Tactics / Özel Silahlar ve Taktikler. İşte bu özel ekibimizle birlikte bize verilen haritalarda teröristleri etkisiz hale getirmeye çalışıyorduk. Ama böyle bir çırpıda, paldır küldür dalarak basitçe değil. SWAT 4 taktiksel bir oyun. İlk önce olayla ilgili brifing alıyoruz, sonra ekibimizi ve silahlarımızı seçiyoruz, daha sonra da takımımızı (Mavi ve Kırmızı olmak üzere ikişer kişiden oluşan, bizimle birlikte toplamda beş kişilik bir ekibimiz var) komutlarla yönlendirerek operasyonu gerçekleştiriyoruz.
Özel donanımlarımız var; mesela kapıdan içeriye girmeden ayna ile içerisini kontrol ediyoruz. Kapı kilitliyse takımdan birisine kilidi açtırıyor, diğer takım arkadaşımıza kapıyı açmasını ve kapının açılmasıyla birlikte içeriye flaş bombası atarak gireceğimizin komutunu veriyoruz. İçeriye girdiğimizde de dikkat etmemiz lazım. Rehine vurma riski var ki bu istenmiyor. Bazen de suçlulara önce silah bırakmasını söylememiz gerekiyor. Velhasıl kelam, oyunda dikkatli ve taktiksel düşünerek ilerlememiz gerekiyor. Şunu da belirteyim, tek başınıza oynadığınızda hem ekibiniz hem de düşmanlarınızı yapay zekâ kontrol ediyor. Belki şimdi oynasam SWAT 4’ten zevk alamam, bilemiyorum! Fakat benim açımdan eski zevkleri yaşamamı sağlayacak bir oyun var: Rainbow Six Siege. Hemen hemen benzer özelliklere sahip ama daha gelişmiş ve gerçek kişilerle oynanan taktiksel bir fps shooter oyunu. Ben oynamakta biraz geç kaldım! Bunun en büyük nedeni oyunlara karşı olan ön yargım bak! Titanfall 2 içinde önyargılı davranmıştım, şimdi aklımdan çıkaramıyorum. Onu da bir gün anlatırım. Ne kadar geç kamış olsam da Rainbow oynadığım için çok mutluyum. Şimdi Rainbow Six Siege isimli oyuna yakından bir bakalım.
Rainbow Six Siege Nasıl Bir Oyun?
Rainbow Six (bundan sonra kısaca R6 diyeceğim), Dünyadaki ülkelerin güvenlik teşkilatlarından seçilmiş özel polislerin yer aldığı çok oyunculu, çevrimiçi ve taktiksel bir nişancı oyunu. Oyunda yer alan özel polislere “operatör” deniyor. Operatörler de iki kısma ayrılıyor; savunma ve saldırı. Oyunda mavi ve turuncu olarak iki takım oluyor. Bizler yani oyuncular beşer kişiden oluşan bu takımlara; eğer arkadaşlarınız varsa birlikte, arkadaşlarınız yoksa otomatik olarak dağıtılıyoruz. Mavi veya turuncu olmanızın bir farkı yok sadece takım olması için böyle yapılmış (sanırım). Maç başlamadan önce takımların maça hangi tarafta başlayacağı belli oluyor (Saldırı Vs Savunma). Tarafınız belli olduktan sonra; eğer saldırı takımındaysanız saldırı operatörlerinden, savunmadaysanız savunma operatörlerinden birer operatör seçiyorsunuz. Her operatörün teçhizatı ve özellikleri farklı. Burada önemli olan takımınızla birbirinizi tamamlayacak veya rakibinizi gördükten sonra ki ancak ilk maçtan sonra olabilir, karşınızdaki operatörü etkisiz kılabilecek bir operatör seçebilmek. Operatör seçebilmek için oyun size otuz saniye süre veriyor. Bu süre içinde operatörünüzü seçip isterseniz teçhizatını özelleştirebiliyorsunuz.
Operatörleri seçtik şimdi ne olacak?
Oyunda iki takım olduğundan bahsetmiştim. Maç başlamadan önce yaklaşık kırk beş saniyelik bir süre var. Bu süre hazırlık aşaması. Bomba haritasına göre anlatıyorum (Ben de acemi olduğum için başka harita göremedim henüz): Savunma takımı savunmasını güçlendirmek için bulunduğu mekâna tuzaklar,
duvar güçlendiricileri, pencere ve kapı kapatıcıları, kameralar, kalkanlar vs yerleştiriyor. Saldırı takımı ise üzerlerinde kamera olan dronlarını bu bomba olan binaya göndererek bombanın ve rakiplerin yerlerini tespit etmeye çalışıyor. Ama ilk amaç bombanın nerede olduğunu bulmak. Bomba haritasında
savunmacıların amacı bombanın etkisizleştirilmesini önlemek, saldıranların amacı da bombayı (Veya karşı takımı komple ortadan kaldırmak ki genellikle herkes takıma oynuyor) etkisizleştirmek. Saldırı takımı yanında bir etkisizleştirme cihazı taşıyor. Eğer saldıranlar bombayı etkisiz hale getirilerse, savunmanın belli bir süre içinde bu etkisizleştirmeyi ortadan kaldırması gerekiyor.
Bizim takım harika hadi dalalım (mı?)Değerli dostlar, eğer daha önce bu tarz taktiksel bir oyun oynamadıysanız; Apex, PUBG, CS gibi oyunlar veya herhangi bir nişancı oyunu oynayıp, oynadığınız o oyundaki gibi haritaya bam güm dalarsanız neye uğradığınızı şaşırırsınız. Benim feleğim şaştı oradan biliyorum! İlk maçlarda hiç rakip göremedim. Bombayı aramak için evin içinde koşturmaya çalıştım ama hemen öldüm. Çünkü oyun tamamen taktiksel savunma ve saldırıya dayalı. SWAT oyunundaki ve gerçek özel operasyonlarda olduğu gibi oynamalısınız; köşeleri iyi kontrol et, sesiz ve yavaşça ilerle, sesleri iyi dinle, tuzaklara ve
kameralara yakalanma. Kısacası bam güm dalmayın.
Yeni başlayanlar ne yapsın?
Oyuna yeni başlayanlar için de her şey düşünülmüş. İlk önce oyunun yeni gelenler için hazırladığı tanıtıcı videoları izleyin. Daha sonra “Olaylar” menüsü altındaki olayları yapmaya çalışın. Olaylar kısmında bizleri oyuna, haritalara, operatörlere ve oynanışa alıştıracak senaryolar var. Bu senaryolarda sizden istenen bazı şeyler var örnek: Bölümü en az 50 canla bitir, üç duvar patlat, 5 düşmanı etkisiz hale getir gibi. Her olayda istenen özel durumları yaparsanız size üç yıldız veriyor. Bu yıldızları almak biraz zor oluyor ama oyunun güzelliği burada, zaten amaç bizi oyuna hazırlamak. Olaylarda tek başımızayız. Yapay zekâya karşı mücadele veriyoruz. Tüm olayları yapınca en sonda terörist avı var. Bu ilk kez diğer oyuncularla oynadığımız bir senaryo. Bu senaryoyu da tamamladıktan sonra artık “Yeni Gelen” maçlarına katılarak oyunda ilerlemeye başlayabilirsiniz.
İyi şanslarAslında ben R6’yı tam bir operasyon ekibiyle oynamak ve takım halinde hareket ederek görevi tamamlamaya çalışmak isterdim. Konuşmalar, pozisyonlar, “Temiz” diyerek ilerlemek… Sanırım bunun için gerçekte olduğu gibi takımla toplanıp taktik çalışmak lazım. Bunun için de böyle bir takım lazım. Belki bu tarz maçlar çok nadiren denk geliyordur ama benim gördüğüm herkes kafasına göre takılıyor. Elbette iletişim var ama… Yine de eski SWAT günlerindeki keyfi aldığım bir oyun oldu R6.
Evet değerli dostlar, son günlerde oynamaktan çok zevk aldığım R6 ile ilgili elimden geldiğince bilgiler vermeye çalıştım. Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da iyi bir oyuncu olmak zaman alacak. Haritaları,
operatörleri, operatör özelliklerini, savunma ve saldırı taktiklerini öğrenmek zaman alacak. O yüzden sabırlı olun ve oynadığınız oyunlardan zevk almaya çalışın. Oyunu oynayacak değerli dostlara başarılar ve bol şanslar diliyorum.
- İlk piyasaya sürülme tarihi: 7 Nisan 2015
- Geliştirici: Ubisoft Montreal
- Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, PlayStation 5, Xbox Series X
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkür ederim, en kısa sürede (klasik laftır) geri dönüş yapacağım :)