Neversong

Yine harika çizimleri olan bir platform oyunu ama bu oyun şimdiye kadar oynadığım platform oyunlarından biraz farklı gibi! Oyunun hikâyesi bana ilginç geldi. Aslında Neversong ile tanışmam oyunun geliştiricisi olan Atmos Games’in bir diğer oyunu Pinstripe ile oldu. Neversong’dan önce oynamak istediğim oyun Pinstripe idi ama Neversong Türkçe dil desteği ile çıkınca ilk oynama şansını Neversong’a verdim. Sanırım iki oyunun da tasarımcısı Thomas Brush. Güzel işler çıkarıyor. Thomas Brush’ın tarzını seviyorum. Çok uzattım farkındayım.


Neversong Nasıl Bir Oyun?

Neversong, Peet ismindeki küçük bir çocuğu yönlendirdiğimiz, elle çizilmiş 2D tasarımlara sahip platform - bulmaca tarzında oynanan bağımsız bir yapım. Oyun içinde ilginç bir hikâye, etkileşim kurduğumuz birçok karakter, çözmemiz gereken bulmacalar ve dövüşmemiz gereken küçüklü büyüklü düşmanlar var. Oyunun bulmacaları biraz farklı ama genel olarak keyifli bir oynanışa sahip.


Neversong’un Hikâyesi Ne? 
  

Açılışta “Etkileyici bir kayıp ve umut hikâyesi” diyerek giriş yapan Neversong, büyük ihtimalle yaşanmış bir olaydan esinleniyor. Peet öksüz ve yalnız bir çocuk. Neredeyse hiç arkadaşı yok. Peet bir gün Wren ile tanışıyor ve dünyası değişiyor. Çünkü Wren diğer çocuklara göre farklı. Wren ile Peet arasında güzel bir dostluk ilişkisi başlıyor. Wren, piyano çalmayı biliyor ve bunu Peet’e de öğretiyor. Peet ve Wren her yaz birlikte oynuyorlar. Bir gün, oyun oynayacak bir yer ararken kendilerini olmamaları gereken bir yerde buluyorlar. Oyunda anlattığına göre burası bir “Tımarhane”, sanırım bu bir benzetme. Kötülüğün doldurduğu bir yer burası. Bu yerden çıkan beyaz suratlı bire yaratık Wren’i kaçırıyor. Peet ise yaşanan olaylardan sonra komaya giriyor. Oyun, Peet’in komadan uyanması ve sonrasında Wren’i bulmaya çalışmasını anlatarak hikâyeyi tamamlamaya çalışıyor.

Oyunun hikâyesi gerçekten ilginç. Peet komada olduğu için sanırım onun komada iken yaşadıklarını görüyoruz. Neversong çocukların kâbuslarının yansıtıldığı bir yer. Peet, Wren’i aramaya çıktığında köyde sadece çocuklar olduğunu görüyor mesela. Tüm ebeveynler ortada yok. İlerleyen bölümlerde birkaç yetişkin görüyoruz. Bu yetişkinlerden bazıları ellerindeki bıçaklarla bizi kovalıyorlar. Neversong’un üzücü olayları anlatmak ve bu konuda ses duyurmak gibi bir çabası var.

Oynanış

Neversong oyun kumandasıyla da oynanabilen bir oyun ki, ben platform tarzı oyunlarda oyun kumandasını tercih ediyorum. Oyunda kullanabileceğimiz birkaç farklı silah/alet var ama karakterimiz Peet’in ilk başlarda hiçbir ekipmanı yok. Ekipmanları elde etmek için bölüm sonlarında bulunan büyük düşmanları yenmemiz gerekiyor. Her büyük düşmanı yendiğimizde bir melodi elde ediyoruz. Elde ettiğimiz bu melodileri kullanabileceğimiz bir yer var. Bu yer Wren’in evi. Kazandığımız melodileri Wren’in evindeki piyanoda çalıyoruz.

Karakterimiz zıplama, vuruş, şemsiye ile süzülme ve yüksek yerlere tırmanma gibi özellikler kullanabiliyor.


Oyun içinde yer alan düşmanları öldürdüğümüzde etrafa pırıltılar saçılıyor. Bu pırıltıları toplarsak (100 pırıltı) oyun bize bir can daha veriyor. Oyuna dört canla başlıyoruz ve pırıltı topladıkça bu canlar çoğalıyor. Ben en fazla on bir can toplayabildim.

Oyunda yer alan bulmacalar şimdiye kadar oynadığım oyunlardan biraz farklı geldi bana. Bazı bulmacaları çözmekte çok zorlandım çünkü bazı bulmacalar için hiçbir ipucu yoktu veya ben bulamadım. Ama bulmacalar çok hoşuma gitti.


Rewind denen bir köydeyiz. Oyundaki en önemli yer Wren’in evi. Bu ev köydeki ve oyundaki merkez üssümüz gibi. Köy dışında çayır, lağım, tavan arası, mezarlık gibi daha birçok bölüm var. Bölümler arasında geziyor, bulmacaları çözüyor, küçüklü büyüklü düşmanlarla savaşıyor ve en son Wren’in evine dönüyoruz. Wren’in evinin önemi şurada: bölüm sonlarında savaştığımız büyük düşmanlardan kazandığımız melodileri Wren’in evinde bulunan piyanoda çalıyoruz.  Piyanoda çaldığımız her yeni melodide Wren’in evinde bulunan gizli bir bölme açılıyor ve açılan bu bölmeden yeni bir ekipman çıkıyor. Bu ekipmanlar; beyzbol sopası, kaykay, tırmanma eldiveni ve şemsiye şeklinde, oyunun gidemediğimiz bölümlerine gitmemize yardımcı olan malzemeler.


Bölümler arasında gezip büyük düşmanları alt etikten sonra kazandığımız melodiyi kullanmak için köye dönmemiz gerekiyor. Bu dönüş için bir hızlı seyahat yapılmamış ve tüm yolu yürümemiz gerekiyor.  Bu durumu biraz sıkıcı buldum. Sıkıcı bulduğum bir diğer konu ise bir bölümde temizlediğimiz küçük düşmanların ve engellerin o bölüme her döndüğümüzde yenilenmesi. Mesela oyunda bir yol üzerinde bulunan kutuları temizlemeniz ve bunu yaparken de küçük düşmanlarla mücadele etmeniz gerekiyor. Yolu temizliyor, düşmanları yeniyor ve diğer bölüme geçiyorsunuz. Diğer bölümü tamamlayıp geriye doğru döndüğünüzde biraz önce temizlediğiniz o yol ve düşmanlar yine oradalar. Bunu pek sevmedim! Sanırım can kazanmamıza yardımcı olmak için yapılmış bir durum!

Oyunda kayıt noktası olarak şömineler kullanılmış. Bölümler içinde yer alan şöminelerde oyunu kaydedebiliyoruz.


Oyunda yer alan bir diğer (bunu ben anlayamadım) olay ise küçük karakter kartları. Bu karakter kartları oyunda yer alan arkadaşlar, küçük düşmanlar ve büyük düşmanları bilgi kartları şeklinde. Bazıları kolay bulunuyor, bazıları etrafta gizlenmiş bir şekilde. Gizli kartları bulmak için etrafı biraz kırıp dökmelisiniz. Bu kartlarda yer alan karakterlerin özelliklerini Peet için bir çeşit skin gibi kullanabiliyoruz. Peet; gözlüklü bir karakter kartı bulduğumuzda gözlük takabiliyor, uzun saçlı bir karakter kartı bulduğumuzda uzun saçlı olabiliyor.

Oyunda yer alan küçük ve büyük düşmanlarla mücadele etmek zor değil. Oyunun zor kısmı bulmacaları bana göre. Hatta bir platform oyununa göre boss savaşları çok kolaydı. Acemi oyuncu bunu sevdi J


Oyunu tavsiye eder miyim?

Elbette! Neversong’u büyük bir keyif ve merakla oynadım. Beklediğim bir oyundu. Platform öğeleri olarak pek tatmin edici olmasa da, hikâye olarak tatmin ediciydi. Oyunun genel olarak tasarımından, müziklerinden ve atmosferinden çok etkilendim. Orijinal karakterleri ve hikâyeleri seviyorum. Bence eversong’a bir göz atmalısınız.

  • Geliştirici: Atmos Games, Serenity Forge
  • Yayıncı: Serenity Forge
  • Çıkış Tarihi: 20 Mayıs 2020
  • Platformlar: PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows, Linux, Mac OS

Oynanış videolarını YouTube kanalımdan izleyebilirsiniz


Yorumlar

Bu yazıları da beğenebilirsiniz

Tom Clancy's The Division 2 alınır mı?

Pera Palas’ta Gece Yarısı, gizemler, efsaneler, gerçekler

Twelve Minutes İnceleme